VOEDING  

Waterschildpadden zijn in de natuur afhankelijk van het voedselaanbod wat het biotoop aanbied. Het voedselaanbod varieert per jaargetijde. De watervegetatie is een van de belangrijkste voeding die zei nuttigen in de natuur. Ook in het water levende dieren zoals visjes en andere dieren zoals een mug , vliegen, spinnen endergelijke staan op het menu van de wilde waterschildpad. De meeste voeding moeten ze flink achteraan zwemmen om dit te kunnen eten.

Wat is voedsel?
Het voedsel behoord tot de primaire behoeftes om te (over)leven. Het voedsel levert de benodigde energie voor het lichaam, die waterschildpadden nodig hebben om te groeien, voort te bewegen, observeren (naar gevaar) en het omzetten van ingewonnen warmte (van het zonnen) tot lichaamswarmte.  
   

In Gevangenschap

Het voeren van een waterschildpad in gevangenschap lijkt heel eenvoudig, in de dierenspeciaalzaak en tuincentrums zijn diversen potjes met kant-en-klaar “schildpaddenvoer” te koop. Bij het aankopen van waterschildpadden, geeft de winkelverkoper vaak voedseladvies, dit advies is meestal beperkt tot het aanwezige voer in het winkelschap. Tijdens het advies wordt de indruk gewekt, dat dit voer alles bevat wat een waterschildpad nodig heeft. Maar alleen dit voer, is niet voldoende om uw waterschildpad gezond te houden!

Waterschildpadden zijn omnivoren, in de volksmond ook wel “alles eters” genoemd. Dat betekend dat het voedsel uit dierlijke en plantaardig voedsel bestaat en dus zich niet beperkt tot uitsluitend kant-en-klaar schildpaddenvoer. Soms wordt het woord “alles eters” wat te letterlijk genomen en wordt er niet van nature aanwezige voeding aan de schildpad gevoerd. Een waterschildpad heeft een gevarieerd voedsel aanbod nodig, om gezond te blijven.

Het aangeboden voedsel dient in het water gevoerd te worden. Waterschildpadden hebben van zich zelf geen speeksel en hebben daarom water nodig om het voer door te kunnen slikken.

Voedselbehoefte.
In de meeste huishoudens worden waterschildpadden eerder overvoert dan ondervoed, want waterschildpadden hebben altijd honger! Deze veelvraten blijven bedelen om eten. De reden van dit (bedel)gedrag komt voort uit het niet kunnen uitoefenen van het oorspronkelijk roof gedrag.

In een natuurlijke leefomgeving moet er hard gewerkt worden om aan voedsel te komen. De aanwezige insecten staan natuurlijk niet te wachten om opgegeten te worden. Het vangen van insecten, vissen en andere (water)dieren kost veel energie en vraagt ook om de juiste vangtechniek. 

In een schildpaddenbak hoeft een waterschildpad weinig tot geen moeite uit te oefenen om aan voedsel te komen. Het voedsel wordt in alle situaties op regelmatige tijden aangereikt. Daarom is belangrijk om niet telkens toe te geven aan het bedelgedrag van uw waterschildpad.

Een waterschildpad die selectief wordt in zijn voedselaanbod wordt overvoerd. Een waterschildpad laat in een natuurlijke situatie een gedekte tafel met eten echt niet onopgemerkt voorbij gaan. Deze luxe wordt alleen geweigerd als het voedsel niet geschikt is voor zijn gezondheid (instinkt) of wanneer een waterschildpad een ruimschoots voedselaanbod heeft.
In gevangenschap kunnen we doorgaans spreken van overvoeding van het dier.

De hoeveelheid voedsel wat een waterschildpad nodig heeft is afhankelijk van de water temperatuur en dagactiviteit. Bij een hoge water temperatuur is de waterschildpad actiever dan bij een lagere water temperatuur.

Ook het verschil in leeftijd / grootte heeft te maken waar de schildpadden op zoek naar zijn, jonge waterschildpadden hebben behoefte aan veel dierlijk voedsel. De eiwitten in vlees zorgen ervoor dat de waterschildpad snel groeit. Deze snelle vorm van groeien is noodzakelijk om minder kwetsbaar te zijn in de natuur en de kans tot overleven te vergrootte.

Schildpaddensticks
In de dierenspeciaalzaak, tuincentrum en bij verschillende webshops zijn verschillende schildpaddensticks (ook wel pelletvoer genoemd) verkrijgbaar. Deze sticks worden vervaardigd met als hoofdingrediënt  dierlijke (bij)producten. Daarnaast bevat het meel, gist, conserveermiddelen en met toevoeging van vitamines en soms mineralen.

Deze schildpaddensticks dragen bij aan een gevarieerd menu en zijn een makkelijk middel om voedingssupplementen te voeren aan een waterschildpad.   

Honden & kattenbrokken
Een veel gegeven voer aan waterschildpadden is honden en katten brokken. Deze voeders bevatten doorgaans net als waterschildpaddenvoer dierlijke producten zoals vis en vlees. Hierdoor worden deze brokken makkelijke gegeten door waterschildpadden.

Hondenbrokken bevatten veel natrium (zouten) wat slecht is voor de gezondheid / waterhuishouding. In de natuurlijke leefomgeving komt geen natrium voor in deze verhoudingen. Het voeren van hondenbrokken wordt ten strengste afgeraden. 

Daarin tegen kan kattenvoer in beperkte mate gevoerd worden, ter aanvulling van het menu, maar is niet geschikt als hoofdvoedsel.

Bij het gebruik van kattenvoer is het belangrijk goed op te letten en de ingrediënten door te lezen. Kies een merk die geen natrium heeft verwerkt in de kattenbrokken (beter is selenium in plaats van natrium).

Dierlijk voedsel
Dierlijke voeding zoals vlees, vis, gevogelte en insecten is een voedingsbron van eiwitten, vetten, vitamine B1, B2, B6, B12 en mineralen zoals; zink, ijzer, fosfor en seleen. De eiwitten (en hormonen) hebben invloed op de groei van de waterschildpad en het vet wordt opgeslagen als reserves. Dierlijk voedsel veroorzaakt in gevangenschap snel overgewicht en komt door gebrek aan beweging / dagactiviteit. Te veel aan dierlijk voer bij voornamelijk bij volwassen waterschildpadden kan veroorzaker zijn van agressie naar soortgenoten.

Naast vers vlees, is het mogelijk om gedroogd of ingevroren insecten aan te bieden. Diepvries producten (wel volledig ontdooit). In de reptielenspeciaalzaak (of via onze webshop) wordt zelfs de mogelijkheid gegeven om levende voederinsecten aan te bieden. Door het aanbieden van levend voedsel wordt het roof gedag van de waterschildpad geëvenaard. Daarnaast zijn de voedingswaarden over het algemeen beter dan gedroogde voeders.

Voorbeelden van dierlijk voedsel:

Garnalen (gammarus)

Meelwormen

Regenwormen

Moriowormen

Buffalowormen

Dauwwormen

Wasmotten

Zijderubsen

Maden (vliegen)

(Huis)vliegen

Soldaat larve vliegen

Pissenbed

Huiskrekels

Veldkrekels

Steppekrekels

Sprinkhanen

Kakkerlakken

Spinnen

Mieren eieren

Huisjesslakken

Naaktslakken

Afrikaanse slakken

Waterslakken

Muggenlarve

muggenlarve, gamba’s, mosselen, oesters, tubifex, kuikens*, muizen*, ratten* guppy’s, plaatjes, zalm, vorentjes, tilapia, zoetwater spiering, hart van lam / kip / rund, rauwe kip, lever, tartaar, biefstuk.


Niet voeren:
Lieveheersbeestjes (giftig), wespen (steken), bijen (steken), hommels (steken).

Plantaardig voedsel
Plantaardig voedsel zoals (water)planten en groentes zijn rijk aan voedingsvezels, suikers, vetten, vitamines (A en C), foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. Voor waterschildpadden is het belangrijk voldoende vezels binnen te krijgen die een positieve werking hebben op de darmflora (spijsvertering). Het is daarom verstandig niet teveel waterige groentes te voeren zoals bijvoorbeeld: sla soorten, komkommer, tomaat. Fruit mag in beperkte maten gevoerd worden, maar niet wekelijks.  

Voorbeelden van plantaardig voedsel:

Bladgroente:
Andijvie, Rucola sla, witlof, 

Fruit:
Aardbeien, appel

(Water)planten:
Braziliaanse waternavel (Hydrocotyle Leucocephala), Camboma (Cabomba Caroliana), Egeria, (Egeria najas), Eendenkroos (Lemna Minor), Fonteinkruid (Potamogeton), Hoornblad, fijn (Ceratophyllum Submersum), Paardenbloem, Rotala Macrandra, Vallisneria (Vallisneria Spiralis), Waterhyacint (Eichhornia Crassipes), Waterlelie, Watersla (Pistia Stratiotes), Waterpest (Elodea Canadensis),